RVS Legionella

Door Milou de Jong

Roestvrij staal (RVS) is de #1 keus voor wasbakken, kranen en douchekoppen. U heeft ze misschien thuis, maar ook in de gezondheidszorg, hotels en andere branches is het een favoriet. Hoewel RVS als duurzaam wordt beschouwd en het er schoon uitziet, is het mogelijkerwijs een paradijs voor bacteriën. Onderzoek toont aan dat RVS de groei van Legionellabacteriën bevorderd.1 Een heerlijke warme douche onder uw RVS douchekop kan u in gevaar brengen. In dit artikel bespreken we hoe RVS de legionella-groei beïnvloedt, op basis van wetenschappelijk onderzoek, en zullen we Legionella preventie technieken vergelijken die deze groei kunnen tegengaan.

Onderzoek RVS & Legionella

In een Nederlands onderzoek van 3 jaar werden RVS kranen vergeleken met traditionele messing kranen. De resultaten van hun onderzoek toonden aan dat de roestvrijstalen coating binnen een paar jaar degradeert, waardoor ijzer in het water terechtkomt. Ijzerwater is een perfecte omgeving om de legionella-groei te versnellen. Door de RVS kranen werd de Legionella-groei verdrievoudigt (> 100.000 kve/L).1

Eén van de onderzoekers, Van der Lugt vertelt: “De RVS kranen werden aangetast in slecht drie jaar en produceerde het ijzer dat volgens ons de Legionella-groei heeft beïnvloed. (..) Voor mij lost het een mysterie op, waarom ik deze bacteriën altijd zag in douches met thermostaatkranen [roestvrij staal] maar minder in douches met traditionele kranen.” 2

Corrosie van RVS

De roestvrijstalen coating kan aangetast worden door twee soorten corrosie: galvanische corrosie en microbiologisch-beïnvloede corrosie (MIC).1 Galvanische corrosie wordt veroorzaakt door ijzer roest dat van nature aanwezig is in drinkwatersystemen door het roesten van gietijzeren distributieleidingen. MIC vindt plaats door de aanwezigheid van biofilm in de leidingen.3 Biofilm is een slijmerige laag van micro-organismen, de voedingsbodem voor Legionella, wat vastgehecht zit aan het pijpwerk.

Legionella preventie technieken – corrosie & biofilm

Legionella in drinkwater systemen is een serieus probleem. Het kiezen van de juiste Legionella preventie technieken hangt af van verschillende factoren. De studie toont aan dat het type materiaal de Legionella-groei beïnvloedt.1 Legionella preventie technieken die de leidingen aantasten kunnen de Legionella-groei doen toenemen in plaats van afnemen (door hogere ijzerroest concentraties). Technieken zoals chloor dioxide, chemische reiniging, chloor en anodische oxidatie zijn corrosief voor uw leidingen en gooien alleen maar olie op het vuur.

Bovendien is het belangrijk dat de biofilm opgelost wordt om verdere corrosie tegen te gaan. Koper zilver ionisatie is de enige techniek die biofilm verwijdert én niet-corrosief is voor uw leidingwerk. Dus de beste oplossing voor uw RVS materiaal!

Klik hier voor een onafhankelijke vergelijking van Legionella preventie technieken.

Wilt u weten hoe uw materiaalgebruik de Legionellagroei kan beïnvloeden?

Vraag een gratis locatiescan aan! Onze experts kunnen op basis van een locatiescan eventuele problemen in uw drinkwaterinstallatie in kaart brengen en een geschikt advies geven over de toepassing van koper zilver ionisatie.

Bronnen:

  1. van der Lugt, W., Euser, S. M., Bruin, J. P., Den Boer, J. W., Walker, J. T., & Crespi, S. (2017). Growth of Legionella anisa in a model drinking water system to evaluate different shower outlets and the impact of cast iron rust. International journal of hygiene and environmental health, 220(8), 1295-1308.
  2. Allen, V. (2017, August). Do stainless steel sinks raise risk of Legionnaires’? Retrieved from https://www.iol.co.za/lifestyle/health/do-stainless-steel-sinks-raise-risk-of-legionnaires-10985001
  3. Corrosionpedia. (n.d.). Biofilm. Retrieved from https://www.corrosionpedia.com/definition/1649/biofilm