Stay updated about the latest developments

Doorbreek de vicieuze cirkel van terugkerende legionella overschrijdingen

Na bijna 20 jaar ervaring in legionella preventie met het ICA systeem zien we nog regelmatig locaties die jarenlang in een vicieuze cirkel zitten van terugkerende legionella besmettingen: ontdekking van legionella, brononderzoek, reinigen en een beheerplan, waarna er toch weer legionella ontdekt wordt. Veel van onze klanten hadden achteraf gezien deZE vicieuze cirkel graag eerder doorbroken met het ICA systeem.

De argumentatie om nog niet over te gaan tot een koper zilver ionisatie systeem is niet altijd gegrond. Hieronder een opsomming van de grootste misvattingen rondom koper zilver ionisatie. Doe hier uw voordeel mee en voorkom onnodig lang uitstel!

Hieronder hebben wij de meest voorkomende misvattingen op een rij gezet:

Ik mag nog geen koper zilver ionisatie systeem plaatsen

Volgens de wet zou een koper zilver ionisatie systeem ingezet mogen worden na een terugkerende legionella normoverschrijding. Vaak wordt er gekozen om een langer traject te bewandelen en dit kan ook wenselijk zijn om de noodzaak aan te tonen. Echter, zien wij het met enige regelmaat doorslaan naar de andere kant; jarenlange besmettingen, eindeloos spoelen, vele aanpassingen aan het leidingwerk en desinfecties leiden tot niks dan frustratie en torenhoge kosten. Kortom een vicieuze cirkel van terugkerende normoverschrijdingen.

Veel van onze klanten hadden graag de vicieuze cirkel eerder doorbroken met het ICA systeem. Heeft u een terugkerende legionella normoverschrijdingen. Doorbreek dan de vicieuze cirkel van legionella besmettingen en stap over op het ICA systeem.  Het ICA systeem zorgt voor een 100% Legionella veilige locatie binnen één jaar. De veelgehoorde misvatting dat koper zilver alleen als laatste redmiddel ingezet mag worden is te kort door de bocht. Afhankelijk van de locatie kan het vaak veel eerder ingezet worden.

Vicieuze cirkel met legionella besmettingen

Het lokale waterbedrijf zegt dat er geen koper zilver ionisatie gebruikt mag worden

Feitelijk heeft het waterbedrijf hier geen zeggenschap over heeft. Het waterbedrijf heeft een inspecterende rol en controleert of er aan de regelgeving wordt voldaan. Zij doet nimmer uitspraak of geeft toestemming tot het plaatsen van een koper zilver ionisatie systeem.

Het ATECA team kan op basis van de locatie scan aangeven of het ICA systeem geplaatst mag worden, dit gaat geheel volgens de strikte protocollen. Mocht u twijfelen of uw locatie in aanmerking komt, kunt altijd vrijblijvend contact op nemen.

Ik krijg geen ontheffing van ILenT

ILenT hoeft geen ontheffing te geven. Wel moet een onafhankelijk BRL6010 water adviesbureau de plaatsing van het koper zilver ionisatie systeem motiveren aan de hand van de legionella normoverschrijdingen en de eerder genomen beheersmaatregelen.

Dit gemotiveerde oordeel van de BRL 6010 adviseur bewaart u op locatie.  Bij een eventuele controle kunt u de onderbouwing inzet koper-zilverionisatie overleggen. ATECA meldt de plaatsing van het ICA systeem via een online portaal aan bij ILenT. Er bestaat bij ons dan ook nimmer twijfel of de plaatsing van het ICA systeem aan de regelgeving voldoet.

Meer informatie? Neem contact op!

Ik mag toch geen zware metalen toevoegen aan het drinkwater?

Enige tijd geleden was er veel aandacht in de media rondom de toxicologische kenmerken van lood en de aanwezigheid daarvan in het drinkwater. Daaruit volgde dat deze zware metalen niet meer in het drinkwater toegevoegd mogen worden. Koper en zilver behoren alleen niet tot dit rijtje, deze metalen komen van nature in ons water voor (koper) en hebben zelfs natuurlijke desinfecterende eigenschappen (zilver).

Koper en zilver, dat zijn toch zware metalen en heel slecht voor de gezondheid?

Het ICA systeem en haar techniek zijn uiteraard volledig goedgekeurd door het CtgB en KIWA. Hierbij worden strikte protocollen gehanteerd. Conclusie: het is niet schadelijk voor het milieu noch voor de gezondheid.

In de lage concentraties worden de werkzame stoffen simpelweg niet opgenomen door het menselijk lichamen maar verlaten het gewoon weer. Tevens zijn alle materialen die gebruikt worden voor het vervaardigen van het ICA systeem KIWA gecertificeerd en volkomen veilig en milieubewust.

Legionella beheerstechnieken vergelijken

Wij willen geen grijze aanslag in de potten

Het is waar dat koper zilver ionisatie systemen een grijzig spoor kunnen achterlaten in sanitair. Echter komt dit slechts bij 10% van de locaties voor en voornamelijk bij oud of inferieur sanitair. Het is overigens niet vies of onhygiënisch, het is namelijk een natuurlijke reactie van kalk, zilver-ionen en zuurstof. Daarnaast kent de applicatie van koper zilver ionisatie vele voordelen vergeleken met andere technieken. Een dergelijke afweging, tussen Legionella veilig worden binnen één jaar met een lichte aanslag of jarenlang een besmetting bestrijden met eindeloos spoelen, is dan ook snel gemaakt.

Moet ik chemisch reinigen voordat ik het ICA systeem installeer?

Dat is zeker niet verplicht en in veel gevallen kan het niet of is het redelijkerwijs niet haalbaar. Er zijn echter wel situaties waarbij het wenselijk is, afhankelijk van de locatie en de grootte van de Legionella besmetting. Voordeel van chemische reiniging bij aanvang is dat het ICA systeem geplaatst kan worden in een “schone” situatie. Deze legionella veilige situatie wordt uiteindelijk ook bereikt zonder vooraf chemisch te reinigen, ware het misschien wat langer duurt.

Koper zilver ionisatie systemen zijn toch onbetaalbaar?

Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het ICA systeem, maar naast gemoedsrust staan ook flink wat besparingen tegenover. Zo wordt er bespaart worden op spoelacties, herbemonsteringen, thermische en chemische reiniging behoren tot het verleden. Ook is er mogelijkheid om de warmwater temperatuur van 60 naar 50 graden te brengen, en maandelijks tappunt beheer in plaats van wekelijks.

De kosten lopen enorm op door het onderhoud?

Afhankelijk van de grootte van de besmetting en de locatie wordt het water behandeld met koper- en zilverionen on-site service en externe continue monitoring bieden wij aan vanaf € 50,- per maand. In onze werkplaats bouwen wij een passend ICA systeem afgestemd op uw locatie. Afhankelijk van deze factoren kunnen wij een prijsindicatie geven voor het systeem en het bijhorende onderhoud.

Ondanks dat koper zilver ionisatie klinkt als een stevige investering; zijn onze klanten meestal positief verrast na het ontvangen van een offerte. Zoals een van onze slogans aangeeft: “wij geloven in schoon en veilig water voor iedereen”. Bescherm uw mensen, ga voor de hoogste kwaliteit en doorbreek de vicieuze cirkel van terugkerende legionella overschrijdingen.

Meer informatie? Neem contact op!