De werking van koper zilver ionisatie

Heeft u altijd al meer over de werking van koper zilver ionisatie willen weten? Als expert in Legionella preventie legt ATECA u uit hoe de edelmetalen koper en zilver voor veilig drinkwater zorgen.

Koper zilver ionisatie bestaat uit eenvoudige scheikunde

De werking van koper zilver ionisatie mag misschien erg ingewikkeld lijken, maar in werkelijkheid is het op eenvoudige scheikunde gebaseerd.

Bij koper zilver ionisatie ontstaan er positieve zilver- (Ag+) en koper (Cu2+) ionen. Een ion is een atoom met een elektrische lading. Deze is positief als het een elektron mist en negatief als het een elektron extra heeft.

Deze ionen worden ingezet voor het bestrijden van Legionella bacteriën in drinkwatersystemen. Deze ionen stoppen niet alleen de groei van Legionella bacteriën, maar ook andere schadelijke micro-organismen zoals E-Coli, Pseudomonas, en biofilm die in langzaam stromend en stilstaand water voor kunnen komen.

De werking van koper zilver ionisatie in 3 stappen

Natuurlijk komt er meer bij de werking van koper zilver ionisatie kijken dan het loslaten van ionen in water. Daarom staan hieronder de 3 stappen beschreven die de koper zilver ionisatie doorloopt.

Werking van koper zilver ionisatie

Stap 1: De koperionen verzwakken de celwand

De elektrisch geladen koperionen (Cu2+) zoeken in het water naar geladen deeltjes met een tegengestelde polariteit. Dit kunnen bacteriën zijn, maar ook virussen of schimmels. Als die deeltjes gevonden zijn, gaan de positief geladen koperionen elektrostatische verbindingen met de negatief geladen celwand van deze micro-organismen aan. 

Door de natuurlijke aantrekkingskracht tussen de bacteriën en ionen wordt het bacterie probleem ook op de meest onbereikbare plekken opgelost. 

Deze verbindingen verstoren de doorlaatbaarheid van de celwand, en zorgen ervoor dat er nog maar weinig voedingsstoffen opgenomen kunnen worden. De koperionen dringen de celwand binnen en maken daarmee de weg vrij voor de zilverionen (Ag+).

Stap 2: De zilverionen leggen de cel stil

De volgende stap van koper zilver ionisatie is dat de zilverionen in de kern van het micro-organisme doordringen. In de cel binden deze zilverionen zich aan het reproductiesysteem van het organisme.

Hierdoor stopt de toevoer van voedingsstoffen en zal de bacterie stikken. Alle systemen die het leven van de cel ondersteunen komen snel tot stilstand.

Stap 3: Uitsterving van de Legionella populatie

Door de koper- en zilverionen is er geen celgroei en celdeling meer, hierdoor is de vermenigvuldiging van de bacteriën tegengegaan. De bacteriepopulatie, zoals bijvoorbeeld Legionella, sterft uiteindelijk uit. De ionen blijven actief totdat ze helemaal door de micro-organismen zijn opgenomen.

Meer informatie over koper zilver ionisatie

ATECA’s ICA systeem is een veilig en gecertificeerd systeem dat de werking van koper zilver ionisatie veilig en betrouwbaar op meer dan 700+ locaties ter wereld toepast. Door ICA ServiceLink – een geavanceerd beheer en monitoring systeem – monitort het continue het koper zilver ionisatie proces.

Meer informatie? Neem contact op!

Stuur mij meer informatie over koper zilver ionisatie.