Extra aandacht voor Legionella bestrijding in en na de zomer

Legionella symptomen

Zet u altijd de waterkranen open als u terugkomt van vakantie? Veel mensen weten dat legionella-bacteriën snel vermeerderen in warm en stilstaand water. Toch raken in Nederland jaarlijks gemiddeld 400 personen besmet met legionella, en dit aantal neemt exponentieel toe.¹ Hoe komt dat, wat zijn de Legionella symptomen, en wat kunt u zelf doen?

Hoe raakt u besmet?

De Legionella-bacterie kan ons ziek maken als kleine druppeltjes water met de bacterie in onze longen terechtkomen.¹ Dit gebeurt bij inademing van waterdamp of wanneer we ons verslikken in water.  Boosdoeners zijn vaak tuinslangen, douches, fonteinen of hogedrukspuiten. Bubbelbaden, waterzuiveringsinstallaties, koeltorens en watervernevelaars zijn tevens notoire bronnen.

We worden niet ziek door het drinken van geïnfecteerd water. En de ziekte is ook niet besmettelijk. Meer weten over hoe een besmetting plaatsvindt? Lees in onze blog over de Legionella infectie route

Incubatieperiode legionellose

De incubatieperiode van legionellose duurt 2 tot 19 dagen (meestal 5 tot 6 dagen).² U heeft in deze tijd vaak nog geen Legionella symptomen, maar het lichaam is al wel besmet.

Legionella symptomen en ziekteverloop

De Legionella-ziekte kent twee vormen: een lichte vorm en een zware vorm. De lichte vorm staat ook wel bekend als de legionella-griep of Pontiac griep.³ De zware vorm genaamd legionellapneumonie ofwel de ‘veteranenziekte’ is vernoemd naar een epidemie in Philadelphia (VS) waar veteranen besmet raakten.³

Legionella-griep

Bij besmetting met de lichte vorm van legionella ervaart u typische griep symptomen. De hoofdpijn, koorts, hoesten en spierpijn gaan vaak binnen 2 tot 5 dagen weer over.³ U wist misschien niet eens dat u legionella-griep had. 

Veteranenziekte

De zware vorm van legionella, legionella pneumonie, beter bekend als de veteranenziekte, gaat vaak samen met een fikse longontsteking.³ Maar ook andere Legionella symptomen komen voor: snel opkomende hoofdpijn, hoesten, koorts (> 39 graden), kortademigheid, overgeven, diarree en verwardheid.³ Bij deze zware vorm moet op tijd een arts geraadpleegd worden, vanwege het risico op blijvend letsel of zelfs overlijden. Bij snel ingrijpen kan Legionella redelijk behandeld worden met antibiotica. Met wat geluk bent u na een paar weken weer de oude. 

Risicogroepen

Mensen met een verminderde weerstand zijn gevoelig voor besmetting met Legionella: ouderen, jonge kinderen en rokers.⁴ Rond de 80% van de ziektegevallen is 50 jaar of ouder en mannen hebben drie keer zoveel kans om ziek te worden.⁴

Maatregelen om thuis besmetting te voorkomen

Dicht bij huis zijn vooral sauna’s, douches, stoombaden, airconditioning, fonteinen, whirlpools en zwembaden gevoelig voor de Legionellabacterie.⁵ Naast het in de gaten houden van tijdelijk ongebruikte kranen is er meer waar u thuis op kunt letten. Laat tuinslangen, gieters en plantensproeiers niet in de zon liggen. Dit verlaagt de kans op verneveling van besmet water. Komt u terug van vakantie? Zet een emmer onder uw kranen en laat het minstens 1 minuut doorspoelen.⁵ Zo heeft u weer vers water uit de kraan en een emmer vol om plantjes water te geven.

Maatregelen om besmetting te voorkomen voor bedrijven en instellingen

Tijdens een warme zomer is het van belang uw gasten en werknemers extra te beschermen. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat de traditionele bestrijdingsmethode (thermisch beheer) vaak niet afdoende is. In de praktijk blijkt het steeds lastiger om de koudwaterleidingen koud te houden waardoor de risico’s op legionella-groei verhogen. De oplossing ligt in koper zilver ionisatie. Deze legionella beheerstechniek is namelijk niet ontvankelijk voor temperatuur en werkt door de gehele drinkwaterinstallatie. Hierdoor wordt het legionella-probleem 100% aangepakt en kunnen uw gasten onbezorgd genieten. 

Bronnen:

  1. https://www.rivm.nl/legionella
  2. https://lci.rivm.nl/richtlijnen/legionellose
  3. https://www.nationalacademic.nl/nieuws/legionella-symptomen-herkent-u-ze
  4. Van Kenhove, E. (2018). Coupled Thermohydraulic and Biologic Modelling of Legionella Pneumophila Proliferation in Domestic Hot Water Systems (Doctoral dissertation, Ghent University).
  5. https://www.strooming.nl/legionella/blog/ziekteverloop-legionella/