Ziekenhuis bespaart €28.000 per jaar met Legionellapreventie

koper zilver ionisatie besparing

Een Nederlands gerenommeerd ziekenhuis volgde jarenlang de traditionele aanpak tegen Legionella – warmwatertemperatuur tot boven de 60°C verhitten. Hun energieverbruik nam toe en de Legionella-bacterie bleef helaas opduiken. Met de energiedoelstellingen van de toekomst besloten ze voor een duurzame oplossing te kiezen: koper zilver ionisatie.

Bij de traditionele bestrijdingswijze wordt onder andere de warmwatertemperatuur verhit tot boven de 60°C om de Legionella-bacteriën te doden. Nederland stelt echter strenge eisen aan bedrijven en instellingen om hun energieverbruik juist terug te dringen voor een klimaatbewuste toekomst.

Met de temperatuurstijging op aarde neemt ook de groei van Legionella toe. Dit zien we terug in de exponentiële toename van deze bacterie in drinkwaterinstallaties. Het wordt lastig om het energieverbruik terug te dringen als Legionella juist steeds vaker opduikt.

Gezien de klimaatveranderingen zal dit probleem de komende decennia steeds groter worden. Hoe verlaagt u de energiekosten zonder een Legionellabesmetting op te lopen in uw bedrijf?

Een gerichte oplossing: koper zilver ionisatie

Bij koper zilver ionisatie worden ionen in minimale doses meegevoerd door het leidingwater. De ionen worden door de Legionella-bacteriën aangetrokken en maken deze onschadelijk in de gehele drinkwaterinstallatie.

Blijvende besparingen

Koper zilver ionisatie heeft een uniek voordeel: het is niet ontvankelijk voor temperatuur. De overheid heeft bepaald dat bij het ICA systeem, een Nederlands koper zilver ionisatie systeem, de watertemperatuur van 60 naar van 50°C mag worden verlaagd. Bij alle andere systemen is 60°C het minimum voor de bestrijding van Legionella.

10°C verschil in de retour warm-watertemperatuur bij een Nederlands ziekenhuis met 913 bedden levert een besparing op van €28.000 op jaarbasis. 

Een dergelijke besparing is niet alleen goed voor de leefomgeving, maar betekent ook blijvend lagere kosten.

Meer weten?

In de Kennisbank op onze website vindt u verdere uitleg over hoe u zich kunt voorbereiden op de Nederlandse energiedoelstellingen. U kunt er ook een gratis locatiescan inplannen bij een van onze experts en een berekening opvragen voor uw bedrijf.

Wilt u weten hoe wij deze berekening samen met het ziekenhuis hebben gemaakt? In een volgend artikel geven we een uitgebreide uitleg over de energie besparende berekening. Kunt u niet wachten? Neem vast contact met ons op.