Energiedoelstellingen van de toekomst voor drinkwatersystemen

Hoe kunnen we veiligheid omtrent Legionella blijven garanderen?
energiedoelstellingen

Wist u dat 75% van de gemeten Legionella-uitbraken in drinkwaterinstallaties voorkomt?¹ En dat 9 van de 10 Legionella-uitbraken voorkomen hadden kunnen worden met effectieve waterbehandeling?¹ In-effectief waterbeheer of bouwtechnische fouten in het pijpwerk kunnen de risico’s op Legionella verhogen. Met de toekomst gericht op energiereductie worden de eisen aan drinkwatersystemen steeds strikter. Aangezien energie een belangrijke bron is om Legionella mee te bestrijden is het van belang om de risico’s op Legionella in kaart te brengen. Door voor de juiste oplossing in Legionellapreventie te kiezen kunnen we energiegebruik verminderen en gezondheid vergroten. Lees in dit artikel over de energiedoelstellingen van de toekomst en hoe dit voor problemen in drinkwaterinstallaties kan zorgen. Daarnaast komen we met een mogelijke oplossing om veiligheid omtrent Legionella te kunnen blijven garanderen.

Energievraag vs. de energiedoelstellingen
van de toekomst

De Legionella bacterie neemt sterk in aantal toe bij een warm watertemperatuur tussen de 25 en 50 °C. De temperatuur van uw heerlijk warme douche is dus niet alleen van belang voor uw comfort maar ook in het bestrijden van Legionella. In theorie zou het warme water een minimale temperatuur van 60 °C moeten hebben om de Legionella te doden. Een nadeel van zo’n hoge temperatuur is dat het de energiekosten flink opvoert. Gemiddeld is er per persoon 800kWh per jaar nodig voor de productie van warm water.² De vraag naar warm water blijft ongewijzigd, terwijl er strenge eisen worden gesteld dat de energievraag voor warm water tegen 2020 gereduceerd moet worden. Een gevolg hiervan is dat er meer maatregelen genomen moeten worden om Legionella in de drinkwaterinstallatie te bestrijden.

Optimalisatie van drinkwaterinstallaties

Er is veel potentie voor het verbeteren van het ontwerp en de regeling van warmwatersystemen, om zo energiegebruik te verminderen en gezondheid te verzekeren. Daarnaast is er al veel bekend over de groei van Legionella in drinkwaterinstallaties. Maar met de ambitieuze energiedoelstellingen worden vaak de risico’s op Legionella groei niet in achting genomen. Ondanks dat het ontwerp van de drinkwaterinstallatie voldoet aan de wet- en regelgeving ontstaat er toch nog regelmatig ongewenste opwarming en stilstaand water waardoor de Legionellagroei wordt bevorderd.

Problemen in de installatie

Ondanks de strakke regelgeving rondom het ontwerp van drinkwaterinstallaties blijven de risico’s op Legionella een aandachtspunt. Een warmwatersysteem kan helemaal legionella veilig ontworpen zijn, maar wordt altijd op een leidingwerk aangesloten waar er nog wel eens problemen kunnen ontstaan. Zo kan het voorkomen dat een warmwaterleiding te dicht bij een koudwaterleiding wordt aangelegd, hierdoor ontstaat er een hotspot. Dit zorgt ervoor dat de koude leiding opwarmt en een besmettingsrisico kan vormen. Eenzelfde hotspot kan ontstaan door de toepassing van vloerverwarming waar het leidingwerk te dicht bij de vloerverwarming is aangelegd. Of waterleidingen die zijn geplaatst in een verlaagd plafond waar opstijgende warmte zorgt voor opwarming.

Andere problemen in de drinkwaterinstallatie die kunnen leiden tot hogere risico’s op een Legionella besmetting zijn te lang leidingwerk en dode leidingen. Lang leidingwerk zorgt voor afkoeling van het warme water waardoor Legionella de kans krijgt om te groeien. Dode leidingen hebben geen doorstroming waardoor de Legionella bacterie in het stilstaande water zich in een rap tempo kan vermenigvuldigen. Ook wordt er vaak gekozen voor goedkopere oplossingen om meer winst te kunnen realiseren tijdens een project. Zoals de inzet van kunststof leidingen die de groei van biofilm bevorderen. Biofilm is de voedingsbodem van Legionella waarop de bacterie beter kan groeien en overleven.

Oplossing: vakmensen en koper zilver ionisatie

De oplossing begint bij het inzetten van vakmensen. Tijdens het ontwerp en aanleg begeleiding vragen van vakmensen op het gebied van Legionellapreventie zal een hoop gedoe in de toekomst kunnen besparen.

Niettemin, leert de praktijk dat er toch onverhoopt een Legionellabesmetting kan ontstaan. In dit geval is koper zilver ionisatie de beste oplossing. Naast dat het als meest effectieve Legionella beheerstechniek wordt genoemd door de RIVM³, is het een techniek dat zelfs bij problemen in de drinkwaterinstallatie gewoon z’n werk doet. Omdat de koper- en zilverionen door het hele leidingwerk zitten is het residueel effect vele malen langer en hoeft er ook minder gespoelt te worden. Daarnaast is de techniek effectief bij elke watertemperatuur, hotspots, en zelfs stilstaand water.

Ook levert deze techniek flinke kostenbesparingen op, passend in de energiedoelstellingen van de toekomst. Na een ½ jaar besmetting vrij te zijn mag de temperatuur van 60 naar 50 °C, het wekelijks spoelprogramma gereduceerd worden naar maandelijks spoelen, en de koper en zilver concentraties verlaagd worden zonder effectiviteit verlies.*

*Deze besparingen gelden alleen voor het ICA systeem

Voor meer informatie, schroom niet om contact met ons op te nemen.

  • Goed voor het milieu

  • Goed voor uw portemonnee

  • Goed voor de toekomst