Doorbraak: Legionella preventie slaat nieuwe weg in!

 

Op 24 April 2019 heeft het Ctgb besloten dat de beperking voor biocides tot prioritaire locaties voor de bestrijding van Legionella in drinkwater zal komen te vervallen. Het Ctgb zet hiermee de deur open voor ATECA om het ICA systeem in te zetten op zorgplicht locaties.

Europese Biocide Regelgeving

Nederland is het enige Europese land met een onderscheid tussen prioritaire en niet-prioritaire locaties. Om mee te gaan met de Europese biocide regelgeving kan Nederland niet meer handhaven. Meneer Andriessen van het Ctgb schrijft: “Het onderscheid tussen prioritaire en niet-prioritaire inrichtingen is een Nederlands onderscheid dat niet past in de aanstaande Europese harmonisatie van toelatingen van biocide voor de bestrijding van Legionella in drinkwater.”

Betekenis voor niet-prioritaire locaties

Deze beslissing heeft geen invloed op de locaties die al een ICA  systeem hebben. Het betekent wel dat ATECA nu ook voor niet-prioritaire locaties bij het Ctgb een aanvraag kan doen voor toelating van het ICA systeem. Bij deze aanvraag moet nog steeds voldaan worden aan de Drinkwaterwetgeving.

Hoe nu verder?

Het proces, tot een daadwerkelijke toelating van het ICA systeem voor “niet-prioritaire” locaties, kan nog zeker 1 jaar duren. ATECA zal in het overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en andere belanghebbende een bijdragen leveren in de ontwikkeling van de juiste voorwaarden. Wij zijn zeer verheugd dat wij straks een ieder die bescherming behoeft kunnen helpen aan een Legionella veilige locatie met behulp van het ICA systeem.

Deze informatie zal komende week ook in een nieuwsbericht op de website van het Ctgb bekend gemaakt worden.