De legionellabacterie vormt een serieuze bedreiging voor veel bedrijven en instellingen. Nog steeds worden jaarlijks honderden mensen ziek door besmetting met de bacterie. Door de overheid worden verschillende methoden voorgeschreven om de risico’s op een besmetting te verkleinen: thermisch beheer, fysisch en elektrochemisch beheer. Het ICA-systeem van ATECA valt onder de laatste. Deze techniek blijkt niet alleen effectiever dan de anderen, het is ook eenvoudig in gebruik en levert veelal een kostenbesparing op.

Bij gebruik van koper-zilver ionisatie dienen wateranalyses volgens een verplicht programma te verlopen. De maandelijkse bemonstering van een parameter kan worden vervangen door een drie-maandelijkse, indien gedurende drie achtereenvolgende maandelijkse metingen geen waarden gevonden zijn boven de maximumwaarde. De 3-maandelijkse metingen kunnen worden vervangen door halfjaarlijkse metingen, indien gedurende drie achtereenvolgende 3-maandelijkse metingen geen waarden gevonden zijn boven de maximumwaarde. De hoeveelheid monsters hangt af van het aantal tappunten, zie hiervoor onderstaande schema.